MaKanan TraDisiOnal Melayu
![]() |
| MEE UDANG |
Cara MEmbuat mEE uDang
Bahan-bahan
- 1/kg mee kuning
- 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
- 4 sb lada boh / lada giling
- *4 ulas bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *1 sb udang kering
- *1/2 inci halia
- 1 sb petis
- 3 sb sos tomato
- 1 sb sos cili
- keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
- gula n garam
- taugeh n sawi
- daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
- Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
- Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
- Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
- Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
- Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
- Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam dipotong n diperap dgn kunyit n garam
- 3 sudu makan serbuk rempah kurma
- 1 batang kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 10gm daun kucai - dihiris
- garam n gula secukup rasa
- 10gm daun kunyit - dihiris
- 5 ulas bawang merah - ditumbuk
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 5 biji cili padi - ditumbuk
Cara-cara
- Goreng ayam hingga masak n ketepikan
- Panaskan minyak. Tumis kayu manis n bunga lawang sekejap
- Masukkan bawang n tumis sampai garing
- Masukkan pula cili padi n kacau sekejap
- Kemudian masukkan rempah kurma dan tambah air jika perlu
- Masukan garam n gula secukupnya
- Masukkan ayam goreng tadi. Gaul sekejap
- Akhir sekali masukkan daun kucai dan daun kunyit. Gaul dan bolehlah dihidangkan.
coNtoh-ConToh makAnan TradiSioNal





.jpg)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan