Rabu, 8 Ogos 2012

MaKanan TraDisiOnal Melayu




MEE UDANG



Cara MEmbuat mEE uDang

Bahan-bahan 

  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng

Cara-cara

  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....











Bahan-bahan 


  • 1/2 ekor ayam dipotong n diperap dgn kunyit n garam
  • 3 sudu makan serbuk rempah kurma
  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 10gm daun kucai - dihiris
  • garam n gula secukup rasa
  • 10gm daun kunyit - dihiris
  • 5 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 5 biji cili padi - ditumbuk

Cara-cara

  1. Goreng ayam hingga masak n ketepikan
  2. Panaskan minyak. Tumis kayu manis n bunga lawang sekejap
  3. Masukkan bawang n tumis sampai garing
  4. Masukkan pula cili padi n kacau sekejap
  5. Kemudian masukkan rempah kurma dan tambah air jika perlu
  6. Masukan garam n gula secukupnya
  7. Masukkan ayam goreng tadi. Gaul sekejap
  8. Akhir sekali masukkan daun kucai dan daun kunyit. Gaul dan bolehlah dihidangkan.



coNtoh-ConToh makAnan TradiSioNal




















Tiada ulasan:

Catat Ulasan